Valpreventie

Wat is het?

Valpreventie

Cursus: Vallen Verleden Tijd

Uit onderzoek is gebleken dat senioren een hoog risico lopen om te vallen. Helaas heeft een val bij senioren vaak vervelende gevolgen.

Het doel van deze cursus is het aantal valincidenten te verminderen en de kans op letsel bij een val te verkleinen. Uit de praktijk blijkt dat het aantal valincidenten na deelname aan de cursus gemiddeld met bijna 50% is afgenomen!

Gevolgen vallen

Jaarlijks vallen ongeveer een miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk, of zelfs ziekenhuisopname tot gevolg. Een op de drie senioren valt minimaal eenmaal per jaar. Valpartijen hebben niet alleen medische gevolgen, maar ook andere consequenties.

Een val leidt vaak tot valangst, waardoor mensen activiteiten als boodschappen doen en wandelen gaan vermijden. Met als gevolg een verslechtering in de algehele lichamelijke conditie en het algeheel welbevinden.

Voor wie?

Bent u 65 jaar of ouder en weleens gevallen of juist bang om te vallen?

Dan kan deelname aan de cursus zinvol voor u zijn.

Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit oefenen op een hindernisbaan, sport & spel en een valtraining.

Valtraining
Voor het geval u onverhoopt toch uit balans raakt, leren wij u op een veilige manier te vallen. De oefeningen worden stapsgewijs opgebouwd zodat u geen risico loopt.

Hindernisbaan
De hindernisbaan bestaat uit obstakels die in het dagelijks leven gevaarlijk kunnen zijn, zoals ongelijke tegeles op het trottoir. U leert deze situaties herkennen en er veilig mee omgaan.

Sport & spel
Door verschillende spelvormen leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving.

Planning
Er zijn 10 bijeenkomsten van 1,5 uur onder leiding van 2 fysiotherapeuten. Aan de cursus kunnen maximaal 8 mensen deelnemen.

Momenteel is er nog geen datum gepland voor de cursus.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.

De cursus Vallen Verleden Tijd is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Therapeuten

Petra van Rhee

Praktijkeigenaar, Haptotherapeut en fysiotherapeut

 Aangesloten bij VVH als GZ therapeut

Werkzaam op: dinsdag, woensdag, vrijdag

Jana Bekkers

Fysiotherapeut en Oedeemtherapeut

Gespecialiseerd in Dry Needling, COPD, longrevalidatie, valpreventie, FysioActief- trainer, Oncologie training, Medical Taping.

Werkzaam op: Maandagavond, Dinsdag, Woensdag en Vrijdag

Carla Braam

Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut, Gezondheidswetenschapper

Gespecialiseerd in Oncologie, Leefstijlcoach, Valpreventie, Oedeemtherapie 

Werkzaam op: Woensdagochtend

“Samen kunnen we mensen weer in hun kracht zetten en in beweging brengen. Dat is onze passie én de meerwaarde van alles in eigen huis hebben.”

Pin It on Pinterest

Share This