De feestdagen zijn voor velen de fijnste tijd van het jaar, waar al weken naar uitgekeken wordt. Toch horen wij vaak dat mensen volledig uit hun ritme raken tijdens deze dagen.

Nu vind ik dat het erbij hoort om tijdens een gezellige kerst of oudejaarsavond lekker te genieten samen met dierbaren van het bereiden en eten van een feestelijke, heerlijke maaltijd. Bij deze feestdagen hoort ook gewoon lekker eten, zonder je druk te hoeven maken over wat het effect daarvan op je lichaam is. Gelukkig kan dat ook! Met een goede voorbereiding en onderstaande tips hoef je je geen zorgen te maken over kilo’s aankomen, een overvol gevoel, of maag-darmklachten.
Ritme Probeer dan ook tijdens de feestdagen het ritme van 3 maaltijden per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Overdag niet eten omdat je een grote avondmaaltijd verwacht, leidt ertoe dat je stofwisseling overdag in de spaarstand gaat.

Eten

Ga je zelf koken? Verzin dan recepten die je kunt maken met magere ingrediënten zonder te veel suiker. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het Kerstmenu van het Voedingscentrum. Gebruik liever zure room dan crème fraîche. Ook van producten zoals mayonaise zijn minder vette varianten te koop, of maak zelf een lekkere saus op basis van yoghurt. Serveer vooral veel verschillende groenten, en kies niet voor iedere gang vlees, maar varieer met vis of een lekkere vegetarische gang. Denk bijvoorbeeld eens aan peulvruchten, een linzensoep, kikkererwtensalade of bonenburger. En een appelbeignet bevat minder dan de helft van de calorieën van een oliebol. Met kerst eet je doorgaans meer gangen dan normaal. Zo is het misschien een idee om de portiegrootte per gang kleiner te maken. Alleen al door met een kleinere lepel te eten, of van een kleiner bord. Ook met tijd tussen de gangen kun je variëren.

Drinken

In tegenstelling tot wat de meesten denken, is het niet zozeer het eten dat de kerstmaaltijd calorierijk maakt, als wel de drank. Waar bij een normale maaltijd vaak water wordt gedronken, is dit bij de kerstmaaltijd vaak vruchtensap, frisdrank of wijn of bier. Met een lekker glaasje alcohol is niets mis, maar vergeet niet dat dit een stiekeme dikmaker is, vooral tijdens de maaltijd. Alcohol voor of na de maaltijd is al beter. En wist je dat het ‘verzadigingssignaal’ bij frisdrank en sap veel slechter werkt dan bij vast voedsel? Daarom is het een goed idee om ook je drinken aan te passen. Wat denk je van een kan water op tafel, met verse munt, limoen of een paar plakjes komkommer? Vruchtensap maak je frisser door dit te mengen met een scheutje yoghurt of karnemelk en/of wat water of Spa rood. We hopen je geïnspireerd te hebben en wensen je een geweldige start van het nieuwe jaar!

Update i.v.m. Corona-virus

Vanwege de nieuwe maatregelen van de Overheid tegen het Corona-Virus heeft FysioRosmalen besloten om onze manier van werken aan te passen. Een directe behandeling kan bij spoedgevallen, na telefonische screening door de therapeut plaatsvinden zonder verwijzing van de huisarts of specialist.

Voor telefonisch advies zijn onze therapeuten en diëtiste beschikbaar op afspraak. We staan op dit moment vooral telefonisch voor u klaar, e-maillen kan ook: info@fysiorosmalen.nl. We hanteren de richtlijnen van het RIVM en de beroepsgroepen.

Alvast bedankt voor uw medewerking, maar belangrijker: Probeer in goede gezondheid te blijven!

Team FysioRosmalen
Locatie Dorpsstraat (073-5214867)
Locatie Burg. Nieuwenhuijzenstraat | Peter Goossens (073-5216509)
(Voorheen Stefaniestaete)

Popup Sluiten

Pin It on Pinterest

Share This